Doe mee met de broodbakwedstrijd van het AKG en maak kans op een workshop van meesterbakker Robèrt van Beckhoven!

akg_logoDit jaar is het 40 jaar geleden dat het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG) werd opgericht. Molenaars die hierbij zijn aangesloten organiseren op hun molen een broodbakwedstrijd met volkoren tarwemeel van de molen. In Schiedam is dat molen De Vrijheid in samenwerking met molenwinkel De Walvisch. De lokale winnaars van deze bakwedstrijden maken kans op een broodbak-workshop, die zaterdag 9 juli gehouden wordt bij meester-bakker Robèrt van Beckhoven in Oisterwijk, bekend van ‘Heel Holland bakt’ en ‘Cup Cake Cup’. Aan het einde van deze workshop kiest Robèrt uit de deelnemers de beste volkorenbroodbakker van Nederland!

Wil je meedoen?

  • Meld je aan per telefoon (010 246 95 06) of stuur een email naar info@molendewalvisch.nl met je naam, adres en telefoonnummer of meldt je aan in molenwinkel De Walvisch in Schiedam.
  • Vanaf 4 mei kun je gratis 1 kilo wedstrijdmeel met de benodigde gist afhalen in de winkel. Lever je wedstrijdbrood in op zaterdag 14 mei 2016.
  • De jurering vindt plaats op zaterdag 14 mei 2016 tussen 14.00 en 15.00 uur in de molen. De winnaar gaat meedingen naar de landelijke hoofdprijs en de nummers 1 tot en met 3 ontvangen een leuke prijs.
  • Schrijf je op tijd in want er is beperkt plek!


Hoe werkt: Bak mee met het AKG!

Nadat je je hebt opgegeven krijg je in de molenwinkel gratis een kilo volkoren tarwemeel dat ambachtelijk is gemalen op molen De Vrijheid en de benodigde gist. Van deze kilo kun je twee broden bakken. Eén om te oefenen en één wordt het ‘wedstrijdbrood’. Dit brood lever je in op de molen op de broodkeuringsdag. Deelname aan de broodbakwedstrijd is gratis. Tussen het inleveren van het volkorenbrood en de en de feestelijke bekendmaking van de beste bakker van Schiedam wordt er een gezellige workshop gegeven in molen De Drie Koornbloemen en staat er een lekker kopje koffie klaar voor alle deelnemers bij molenwinkel De Walvisch.

Een plaatselijke jury bepaalt tijdens de keuring wie het beste brood gebakken heeft. De eerste prijs winnaars van alle deelnemende molens maken kans op een broodbakworkshop van meesterbakker Robèrt van Beckhoven in Oisterwijk op 9 juli.


Wat voor een volkorenbrood moet je inleveren op de molen?

Hieronder staan de ingrediënten voor een volkoren tarwebrood. Het wedstrijdbrood moet worden gebakken van 500 gram volkoren tarwemeel. Het recept komt uit het boek ‘Meesterlijk Brood’ van Robèrt van Beckhoven. De vorm van het brood is vrij, het kan een busbrood of een vloerbrood worden. Er wordt bij de jurering gelet op vorm, kleur, geur, structuur en natuurlijk smaak van het brood.


Ingrediënten voor een volkorentarwebrood van de molen:

500 gram volkoren tarwemeel
20 gram margarine, roomboter of olie
15 gram verse of 5 gram gedroogde gist
8 gram zout
5 gram (basterd)suiker
325 milliliter water


Het brood waarmee wordt meegedaan moet aan de volgende criteria voldoen:

  • Het wordt gebakken van het volkoren tarwemeel en de gist die je in de molenwinkel hebt gekregen.
  • Er mogen als ingrediënten ALLEEN water, zout, boter en/of vet en/of olie en een lepeltje suiker worden toegevoegd.
  • Het brood mag geen extra toevoegingen bevatten zoals rozijnen, krenten, noten, zaden, vruchten of zogenaamde broodverbetermiddelen etc.
  • De vorm is vrij maar de voorkeur gaat uit naar een bus- of een vloerbrood.
  • Je brood lever je op de afgesproken datum in bij de molen voor de broodkeuring.


Je brood zal door een deskundige jury op de volgende punten beoordeeld worden:

  • De vorm
  • De kleur
  • De geur
  • De structuur
  • De smaak


Verdere spelregels:

  • Het is een wedstrijd voor thuisbakkers. Professionele bakkers en juryleden mogen niet meedoen.
  • Over de uitslagen van de jury’s kan niet worden gecommuniceerd.
  • Onder de winnaars van de plaatselijke bakwedstrijden worden door het bestuur van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde tien broodbakworkshops bij Robèrt van Beckhoven in Oisterwijk verloot. Hierover kan niet gecommuniceerd worden.
  • De bakworkshop in Oisterwijk is op zaterdag 9 juli 2016. Is een van de ingelote deelnemers verhinderd dan vervalt deelname en wordt één van de andere winnaars ingeloot.
  • De plaatselijke jury en de prijzen worden door de plaatselijke molenaar georganiseerd.
  • Deelnemers gaan akkoord dat foto’s en/of (beeld)opnamen van de wedstrijd en bakworkshop door het AKG gebruikt mogen worden voor promotionele doeleinden.

 

Het lekkerste volkorenbrood bak je zelf met het
steen gemalen volkoren tarwemeel van de molen.

De bakwedstrijd Bak mee met het AKG! is een initiatief van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde ter gelegenheid van hun 40 jarig jubileum, ondersteund door Bij Robèrt en De Hollandsche Molen.